YEŞİLAY'A ÜYELİK NEDİR?
Üyelik Koşulları Nelerdir?
- Cemiyetin ilkelerini, değerlerini, amaçlarını, hedeflerini benimseyen, hiçbir surette alkol, tütün ve uyuşturucu maddeleri kullanmayan ve bunlarla mücadeleyi benimsemiş; Yeşilay oryantasyon programını tamamlayan herkes Yeşilay’a üyelik başvurusunda bulunabilir.
- Yeşilay’a üye olmak isteyen kişi, ikametinin bulunduğu ilde bulunan Yeşilay şubesine eksiksiz olarak doldurulmuş üyelik başvuru belgesi ve ekleri ile müracaat eder.
- Üyelik başvuru belgesinin ekinde kimlik fotokopisi, üç adet vesikalık fotoğraf, onaylı ikametgâh belgesi, adli sicil kaydı ve başvuru sahibinin üye olduğu diğer dernek ve sendika bilgilerini belirten belge (üye kimliği, referans yazısı vb.) evrakları teslim edilmesi gerekmektedir.
- Üyeler ikamet değişikliği durumunda yeni ikamet yerindeki şubeye nakil işlemini gerçekleştirmelidir. Üyeliğe devam etmek istemez ise yazılı istifa belgesini şubeye ileterek veya e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden e-istifasını sunarak üyeliğini sonlandırabilir.
- Üyeler, Yeşilay tüzüğünde belirtilen maddelere aykırı davrandığından şube yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkartılabilir. Şubeler bunun tespiti ve genel merkeze bildiriminden sorumludur.
- Yıllık üyelik aidatı 1 ₺’dir ve aidatın ait olduğu yıl içerisinde ödenir.
Yeşilay Üyesi Neler Yapar?
Üyelerin Sorumlulukları Nelerdir?
- Üyeler, bağlı oldukları şube yönetim kurullarına üyelik aidatı öder.
- Öncelikle üyesi bulundukları şube faaliyetlerine katılarak Yeşilay’ın amaçları doğrultusunda gerekli çalışmaları yapar.
- Yeşilay’ın amaçları doğrultusunda ilkelerine uygun olarak her türlü tanıtım ve bağış çalışmaları ile diğer çalışmalara katılır.
- Görev aldıkları şube organlarının toplantılarına ve çalışmalarına katılır, kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
- Cemiyette veya görevlendirildiği çalışmalarda aldıkları görevleri yerine getirmekle ve görevden ayrılırken devir işlemlerini eksiksiz yapmakla yükümlüdür. Zorunluluk olmadıkça görevden kaçınamaz.
- Yeşilay’ın görev alanına giren bağımlıklarla ilgili çalışmalarda ülke ve yerel sorunlar ile ilgili görüşlerini kurumun yetkili organlarına iletir. Yerel sorunların çözümü için Yeşilay’ın programı doğrultusunda yerel halk ile dayanışma içinde çaba gösterir.
- Çevresinde sevilen, güven duyulan ve etkin olan yardımsever vatandaşların desteğinin Yeşilay’a kazandırılmasına çalışır.
- Yeşilay’ın düzenlediği ve davet edildiği eğitim çalışmalarına katılır.
- Yeşilay’ın duruşu ve önemine yakışır şekilde özen içinde bulunur. Yeşilay’a sadakat göstererek maddi ve manevi kişiliği ile bağdaşmayacak hal, hareketlerden uzak durur. Sözlü veya yazılı açıklamalardan kaçınır.
- İlgi alanlarına ve mesleklerine uygun oda, sendika, cemiyet, kooperatif ve vakıf gibi kurum ile kuruluşlarda çalışmalara katılır. Bu çalışmalar hakkında yetkili kurulları mutlaka bilgilendirir.
- Üye aidatını, aidatın ait olduğu yıl içerisinde öder.
Üyelerin Hakları Nelerdir?
- Yeşilay organlarının teşkili için yapılacak seçimlerde aday olabilir ve seçilebilir; ancak, şube genel kurulları dışında aynı organlara, toplam dokuz yılı geçmemek üzere en fazla üst üste üç olağan genel kurul dönemi için seçilebilir.
- Cemiyet içi seçimlerde oy verir ve seçme hakkını kullanır.
- Şube ve genel merkez seçimlerinde aday olur.
- Cemiyet toplantılarına, çalışmalarına ve üyesi seçildiği birim çalışmalarına katılırlar, düşüncelerini ve dileklerini bildirir.
- Cemiyet ile ilgili bilgi ister.
- Şube yönetim kurulu başkanlığına yazılı olarak ayrılma isteğini bildirmek şartıyla, Yeşilay üyeliğinden ayrılabilir.
- Yeşilay hizmetlerinde ücret karşılığında çalışan kişiler, cemiyet kurullarında görev alamaz ve genel kongreye delege seçilemez. Bu kişiler herhangi bir nedenle Yeşilay’daki görevlerinden ayrılsalar dahi, aradan üç yıl geçmedikçe cemiyet kurullarında görev alamazlar.
Yeşilay Üye Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşilay'a üye olmak için ikametinizin bağlı bulunduğu şubemizi seçerek üyelik formunu doldurabilir veya direkt şubelerimize başvurarak üyelik başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Lütfen kayıt işlemleri öncesi dernek tüzüğünü okuyunuz.
Yeşilay'a üye olmak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.yesilay.org.tr/tr/kayit-ol/uye-kayit
Gönüllü Kimdir?
Gönüllü; bilgisini, zamanını ve emeğini iyiliğe dönüştürmek isteyen, hiçbir karşılık beklemeden toplumun yararına olan bir hedefe ulaşmak için gönülden çalışan kişidir. Kıymetli ve anlamlı desteğiyle kendi başına çalışabildiği gibi aynı hedefe odaklanan insanlarla ortak bir amaç için de hareket edebilir.
Yeşilay'da Gönüllülük
- Yeşilay gönüllüsü olmak; bağımsız nesiller için bağımlılıklara karşı mücadele eden büyük Yeşilay ailesinin önemli bir parçası olmaktır.
- Yeşilay gönüllüsü olmak; iyi ve sağlıklı nesillere bırakılacak anlamlı mirasın oluşturulması için güveni çoğaltmak demektir.
- Yeşilay gönüllüsü olmak insanlarımızın hayatlarına dokunmak; onlar ve geleceğimiz için var gücüyle çalışmaktır.
- Yeşilay gönüllüsü olmak; aktif olarak faaliyetlerde yer alarak geleceğin Yeşilaylılarına örnek olmaktır.
Gönüllü desteği ile organize edilen çalışmalarda toplumsal bilinç oluşturulmasına katkı sağlanırken aynı zamanda gönüllülerimizin de farkındalık düzeyleri artmakta ve bağımlılıkla mücadele başta olmak üzere birçok alanda kişisel gelişimleri de sağlanmaktadır.
Yeşilay Gönüllüleri ise aldıkları sorumluluk ve yaptıkları çalışmalara göre 5’e ayrılmaktadır:
- Genel Merkez Gönüllüleri
- Şube Gönüllüleri
- Kurumsal Gönüllüler
- Genç Yeşilaylılar
- Proje-Eğitmen Gönüllüleri
Gönüllülük Başvurusu
Gönüllü olmaya aday olanlar "Online Başvuru" sayfasından "Gönüllü Başvuru Formunu” doldurarak başvuruda bulunabilirler. Başvuru yapan aday gönüllülerin şubeler tarafından organize edilen üç modülden oluşan oryantasyona katılımı zorunludur. Oryantasyon eğitimini tamamlayanlar gönüllü olarak kabul edilir. Üç kez davet edilmesine rağmen oryantasyona katılmayanların başvurusu sistem tarafından otomatik olarak devre dışı bırakılacaktır.
Gönüllü Olarak Neler Yapabilirsiniz?
Gönüllülük sürecinde üç modülden oluşan oryantasyonu (Yeşilay Tanıtımı, Gönüllüler için Bağımlılıkla Mücadeleye Giriş Eğitimi, Temel Gönüllü Eğitimi) tamamlayan Yeşilay Gönüllüleri, Yeşilay saha faaliyetlerinde, projelerinde yer alabilir. Yeşilay vizyon ve misyonunu benimseyen; sağlıklı yaşam farkındalığı ile hareket eden, farklı kültürlerle birlikte çalışmayı önemseyen, çözüm odaklı kişiler Yeşilay sahasında gönüllülük faaliyetlerine katılabilirler.
Yeşilay gönüllülerine; kendi bilgi, beceri, tecrübe ve tercihleri doğrultusunda Genel Merkez Gönüllüsü, Şube Gönüllüsü, Kurumsal Gönüllü, Genç Yeşilaylı veya Proje-Eğitmen Gönüllüsü olarak ve bulundukları çalışma gruplarda aktif olarak çalışma olanağı sağlanır.
Gençlik Çalışma Grubu Şehirde gençlerin gördüğü, gözlemlediği ihtiyaçlar konuşulur, tartışılır ve çözüm önerileri üretilir. Özellikle bağımlılık alanında yapılacak proje, etkinlik süreçlerinin yanı sıra; gençlerin Yeşilay’da gönüllü olarak yer almasına yönelik çözüm önerileri ve projeler tasarlamak için çalışmalar yürütülür.
Eğitim Çalışma Grubu Eğitmen havuzu oluşturmak, grup dinamiği sağlamak, TBM eğitimcilerinin ve formatörlerin güçlenmelerine destek verilecek çalışmalar yürütür.
Kadın Çalışma Grubu: Kadınların kendi şehirlerinde bağımlılıkla ilgili karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri geliştirdiği çalışma grubudur. Proje metodolojisine uygun olacak çözüm önerileri geliştirilir. Kadınların güçlenmesi hedeflenerek yeni çalışmalar yürütülür.
Mezun Çalışma Grubu:
Genç Yeşilaylı gençlerin mezun olduktan sonra da aidiyetini kaybetmemesi ve artarak devam etmesi hedeflenir. Bu hedefler çerçevesinde mezunların sisteme geçme sürecini hızlandırmak ve kurumsal gönüllü olarak kurumuyla birlikte Yeşilay’ın vizyon ve misyonuna uygun olacak şekilde katkı sağlamaları için çalışmalar yürütülür.
Yeşilay'a gönüllü olmak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.yesilay.org.tr/tr/kayit-ol/gonullu-kayit